‘Les enfants des autres’: zijn andermans kinderen genoeg?

Recensie Film

Drama Rachel wilde nooit per se moeder worden. Maar nu de overgang intreedt komt ze daar toch van terug. Een diepzinnige en verrassend vreugdevolle film over een diep gemis.

‘Tel de dagen als maanden”, zegt de gynaecoloog tegen Rachel. Ze wilde nooit per se moeder worden, was zelfs trots een kinderloze vrouw te zijn. Maar nu is de menopauze nabij. En nu de optie wordt doorgestreept, lijkt moederschap plots een collectieve ervaring waaraan zij niet meer mag deelnemen.

Het legt druk op haar ontluikende relatie met Ali, van gitaarles. Hun liefde ontwikkelt zich traag en zoet, zoals het hoort. Maar Rachel hoort het tikken van de klok. Het is nu of nooit.

Wat het nog gecompliceerder maakt: Ali is gescheiden, heeft een jong kind. Kan Rachel daarbij horen? Alleen als ze zichzelf kan wegcijferen, want ze zal nooit eerste keus zijn, niet voor Ali, en niet voor dochter Leïla.

Les enfants des autres is op papier een tragische film. Eentje die wijselijk en waarheidsgetrouw geen oplossing geeft voor het diepe gemis dat je kan voelen als je simpelweg te laat bent. Toch pulseert de film van de liefde. De muziek kleedt scènes met romantische piano en oude, krakende zwijmelliedjes. De fenomenale Virginie Efira onderdrukt nerveuze lachjes, checkt opgewonden haar telefoon, staart dromerig uit ramen, simuleert seks niet als explosieve geilheid maar als bezegeling van een verlangen om dichter bij elkaar te zijn. Ook de locatie wasemt romantiek. Parijs smelt van het scherm, druppelt je ziel in en verdrijft elke gedachte aan rellen en verwaarloosde banlieues; het ís de stad van de liefde. Soms eindigen scènes met een langzaam sluitend diafragma. Het is allemaal randje kitsch, maar als je welwillend genoeg bent, voelt de hele film als die laatste tien meter die je rent naar je partner, wanneer je die na lange tijd weer op het treinstation ziet.

Het is het contrast tussen tragiek en romantiek dat Les enfants des autres zo veel diepgang geeft als het diafragma voor het laatst sluit. Liefde is het glijmiddel van het leven, maar het is ook voorwaardelijk. Moederschap ís een keuze, maar wel een met levenslange, onomkeerbare gevolgen. In de grootte van het universum maakt het allemaal niks uit, maar het vóélt zo verdomd belangrijk. Helaas sluit de film af met een ronduit misdadig sentimentele epiloog die de kijker toch nog een levensles mee wil geven. Een perfect gebakje wordt verdronken in slagroom. Het beste verlaat je de film vijf minuten voor het einde.

https://www.youtube.com/watch?v=zzQS1GmNUig